Capra Campinos

Capra Campinos

Wszystko zaczęło się od hodowli kóz, którą założyliśmy w roku 1994. Zwiększające się ilości mleka uzyskiwane od naszych kóz skłoniły nas do wybudowania przetwórni mleka koziego w końcu 1995 roku. Przetwórnia rozpoczęła produkcję w 1996 roku. Początkowo było to wyłącznie mleko pasteryzowane. 

W związku z zapotrzebowaniem rynku i sugestiami klientów w 1997 roku rozszerzyliśmy asortyment o jogurty naturalne a w końcu 1997 roku o jogurty owocowe, których głównymi konsumentami stały się dzieci.

Od 1998 roku asortyment jogurtów został rozszerzony przez wprowadzenie nowych smaków oraz twarożków z mleka koziego. Wszystkie oferowane przez nas produkty wytwarzane są zgodnie z wszelkimi normami bezpieczeństwa i higieny pracy.

Nie stosujemy żadnych konserwantów.

Dwunastoletnie doświadczenie w prowadzeniu hodowli kóz oraz kontakty z innymi hodowcami stanowią dla nas bazę informacji na temat zmiennego składu mleka koziego w zależności od wielu czynników. Są to min.

  •   żywienie kóz,
  •   okres laktacji w jakim kozy się aktualnie znajdują,  
  •   stan psychofizyczny zwierząt,
  •   temperatura zewnętrzna etc. 

Świadomość tej zmienności pomaga nam w wyborze asortymentu do produkcji, zważywszy, że nie stosujemy żadnych konserwantów.

Przy produkcji kulek serowych podstawę stanowi wytworzony wcześniej twaróg.   (Mleko kozie spasteryzowane a następnie zostaje schłodzone do wskazanej temperatury po czym jest Poznaj produkt
KULKI Z SERA KOZIEGO EKO Z CZOSNKIEM I ZIOŁAMI W OLEJU 380 g
W związku z zakończeniem sezonu sprzedaż produktów wstrzymana do marca 2021r. Mleko pasteryzowane a następnie chłodzone do wyznaczonej temperatury.   Mleko Poznaj produkt
MLEKO EKOLOGICZNE KOZIE PASTERYZOWANE 400 ml
Ekologiczne mleko kozie spasteryzowane, a następnie schłodzone do odpowiedniej temperatury, zostaje zaszczepiane żywymi kulturami bakterii f-my Chr.Hansen.
Po okresie Poznaj produkt
ROLADKA EKOLOGICZNA NATURALNA 100 g
Mleko kozie zostaje spasteryzowane a następnie schłodzone do wyznaczonej temperatury po czym jest zaszczepiane bakteriami twarogowymi f-my Chr.Hansen.   Po okresie inkubacji powstała Poznaj produkt
TWARÓG EKOLOGICZNY Z MLEKA KOZIEGO 150 g
Jest to serek, który powstaje z ekologicznego mleka pasteryzowanego poprzez zaprawienie go podpuszczką i kulturami bakterii. Po okresie inkubacji uzyskuje się skrzep, Poznaj produkt
SEREK EKOLOGICZNY DO SMAROWANIA "JĘDRUŚ" 150 g
Ser dojrzewający typu holenderskiego, który powstaje z ekologicznego mleka pasteryzowanego poprzez zaprawienie podpuszczką kozią i odpowiednimi kulturami bakterii.
Poznaj produkt
SER DOJRZEWAJĄCY EKOLOGICZNY Z PIEPRZEM ZIELONYM 200 g
W związku z zakończeniem sezonu sprzedaż produktów wstrzymana do marca 2021r.   Ekologiczne mleko kozie spasteryzowane, a następnie schłodzone do odpowiedniej Poznaj produkt
SER DOJRZEWAJĄCY EKOLOGICZNY Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM 200 g
W związku z zakończeniem sezonu sprzedaż produktów wstrzymana do marca 2021r.   Ekologiczne mleko kozie spasteryzowane, a następnie schłodzone do odpowiedniej Poznaj produkt
SER DOJRZEWAJĄCY EKOLOGICZNY Z KOZIERADKĄ 200 g