Capra Campinos
Wszystko zaczęło się od hodowli kóz, którą założyliśmy w roku 1994. Zwiększające się ilości mleka uzyskiwane od naszych kóz skłoniły nas do wybudowania przetwórni mleka koziego w końcu 1995 roku. Przetwórnia rozpoczęła produkcję w 1996 roku. Początkowo było to wyłącznie mleko pasteryzowane.
W związku z zapotrzebowaniem rynku i sugestiami klientów w 1997 roku rozszerzyliśmy asortyment o jogurty naturalne a w końcu 1997 roku o jogurty owocowe, których głównymi konsumentami stały się dzieci.
Od 1998 roku asortyment jogurtów został rozszerzony przez wprowadzenie nowych smaków oraz twarożków z mleka koziego. Wszystkie oferowane przez nas produkty wytwarzane są zgodnie z wszelkimi normami bezpieczeństwa i higieny pracy.
Nie stosujemy żadnych konserwantów.
Dwunastoletnie doświadczenie w prowadzeniu hodowli kóz oraz kontakty z innymi hodowcami stanowią dla nas bazę informacji na temat zmiennego składu mleka koziego w zależności od wielu czynników. Są to min.
- żywienie kóz,
- okres laktacji w jakim kozy się aktualnie znajdują,
- stan psychofizyczny zwierząt,
- temperatura zewnętrzna etc.
Świadomość tej zmienności pomaga nam w wyborze asortymentu do produkcji, zważywszy, że nie stosujemy żadnych konserwantów.
Po okresie Poznaj produkt
Poznaj produkt