SER DOJRZEWAJĄCY EKOLOGICZNY Z PIEPRZEM ZIELONYM 200 g
na terenie kraju od poniedziałku do piątku (przygotowanie paczek do wysyłek międzymiastowych do 48h)
Ser dojrzewający typu holenderskiego, który powstaje z ekologicznego mleka pasteryzowanego poprzez zaprawienie podpuszczką kozią i odpowiednimi kulturami bakterii.
Po uzyskaniu skrzepu o wymaganych parametrach, jest on powoli podgrzewany w celu osuszenia ziarna. Uzyskane ziarno serowe jest mieszane z ziarnami pieprzu zielonego, a następnie formowane w krążki serowe w specjalnych formach i później prasowane.
Po odcieknięciu serwatki, sery umieszcza się w kąpieli solankowej, następnie osusza się je i umieszcza w dojrzewalni. Ser dojrzewa w wyznaczonej temperaturze i wilgotności przez wskazany okres, po którym to uzyskuje może być przeznaczony do dystrybucji.
Dodatek ziaren pieprzu zielonego do sera nadaje mu przyjemny aromat i wyrazisty smak.
Pełną dojrzałość ser uzyskuje po 4- 8 tygodniach w zależności od jego wielkości. Waga około 200 gram.
Termin przydatności do spożycia 30 dni.
Zawartość składników pokarmowych w produkcie:
Skład: Mleko kozie ekologiczne pasteryzowane, |
Wartość odżywcza w 100g |
Wartość energetyczna 1428kj / 344kcal |
Tłuszcz 26,5g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 17,0g |
Węglowodany 2,52g |
w tym cukry 0,5g |
Białko 25,0g |
Sól 1,4g |
Przechowywać w temp. 8 - 10 st.C |