KLIMEKO
Firma KLIMEKO rozpoczęło swoją działalność 9 września 1995 r. Pomysł na stworzenie przetwórni mleka bazującej na tradycyjnych i ręcznych metodach produkcji zrodził się podczas pobytu właściciela firmy – Pana Bogusława Klimczaka na praktykach w gospodarstwach ekologicznych na terenie Niemiec, Szwajcarii i Danii. To właśnie tam podpatrzył jak właściciele gospodarstw we własnym zakresie i na potrzeby swoje i bliskich wytwarzają sery.
Posiadając niezbędną wiedzę teoretyczną oraz 17 – hektarowe gospodarstwo ekologiczne i stado krów postanowił produkować oryginalne białe sery. Z założenia miała to być mała firma rodzinna produkująca wysokiej jakości produkty nabiałowe.
Początkowo bazując tylko na rynku lokalnym i widząc wzrost zainteresowania tego typu produktami postawił na zwiększenie produkcji i stopniową rozbudowę zakładu. Wzrastała również ilość oferowanego asortymentu. Załoga z trzech osób w pierwszym okresie istnienia firmy wzrosła do dwudziestu dziewięciu obecnie. W tym czasie firma z małego przedsiębiorstwa przerodziła się w prężnie działającą i rozpoznawalną wśród konsumentów markę, która niezmiennie dostarcza swoim klientom produkty najwyższej jakości. O jakości naszych produktów świadczą też liczne nagrody wśród których można wymienić: NAJLEPSZY PRODUKT WOJEWÓDZTWA SIERADZKIEGO 1997 r, POLSKI PRODUCENT ŻYWNOŚCI 2004 r, ŁÓDZKI TYGIELEK SMAKÓW (masło) 2008 r. (tworóg wędzony) 2009 r. (jogurt) 2013 r. (tworóg chudy) 2015 r. (mleko zsiadłe) 2016 r, AGRO – HIT ZWIEDZAJĄCYCH TARGI POLAGRA – FOOD 2009 r, PERŁA – najlepszy polski produkt regionalny 2016 r, Perła 2017, Medal Targów Smaki Regionów 2017 (masło), wyróżnienie Targi Natura FOOD w kategorii produkt naturalny polski 2017 (jogurt naturalny). Przez tych dwadzieścia lat nie zmieniło się tylko jedno – metoda produkcji. Nasze produkty są w dalszym ciągu wytwarzane w sposób tradycyjny bez żadnych sztucznych dodatków do żywności, a większość prac jest wykonywana ręcznie.
Chcemy aby nasze produkty były alternatywą dla wielkoprzemysłowych artykułów spożywczych.