KLIMEKO

KLIMEKO

Firma KLIMEKO rozpoczęło swoją działalność 9 września 1995 r. Pomysł na stworzenie przetwórni mleka bazującej na tradycyjnych i ręcznych metodach produkcji zrodził się podczas pobytu właściciela firmy – Pana Bogusława Klimczaka na praktykach w gospodarstwach ekologicznych na terenie Niemiec, Szwajcarii i Danii. To właśnie tam podpatrzył jak właściciele gospodarstw we własnym zakresie i na potrzeby swoje i bliskich wytwarzają sery.

Posiadając niezbędną wiedzę teoretyczną oraz 17 – hektarowe gospodarstwo ekologiczne i stado krów postanowił produkować oryginalne białe sery. Z założenia miała to być mała firma rodzinna produkująca wysokiej jakości produkty nabiałowe.

Początkowo bazując tylko na rynku lokalnym i widząc wzrost zainteresowania tego typu produktami postawił na zwiększenie produkcji i stopniową rozbudowę zakładu. Wzrastała również ilość oferowanego asortymentu. Załoga z trzech osób w pierwszym okresie istnienia firmy wzrosła do dwudziestu dziewięciu obecnie. W tym czasie firma z małego przedsiębiorstwa przerodziła się w prężnie działającą i rozpoznawalną wśród konsumentów markę, która niezmiennie dostarcza swoim klientom produkty najwyższej jakości. O jakości naszych produktów świadczą też liczne nagrody wśród których można wymienić: NAJLEPSZY PRODUKT WOJEWÓDZTWA SIERADZKIEGO 1997 r, POLSKI PRODUCENT ŻYWNOŚCI 2004 r, ŁÓDZKI TYGIELEK SMAKÓW (masło) 2008 r. (tworóg wędzony) 2009 r. (jogurt) 2013 r. (tworóg chudy) 2015 r. (mleko zsiadłe) 2016 r, AGRO – HIT ZWIEDZAJĄCYCH TARGI POLAGRA – FOOD 2009 r, PERŁA – najlepszy polski produkt regionalny 2016 r, Perła 2017, Medal Targów Smaki Regionów 2017 (masło), wyróżnienie Targi Natura FOOD w kategorii produkt naturalny polski 2017 (jogurt naturalny). Przez tych dwadzieścia lat nie zmieniło się tylko jedno – metoda produkcji. Nasze produkty są w dalszym ciągu wytwarzane w sposób tradycyjny bez żadnych sztucznych dodatków do żywności, a większość prac jest wykonywana ręcznie.

Chcemy aby nasze produkty były alternatywą dla wielkoprzemysłowych artykułów spożywczych.

Wyprodukowana ze śmietanki normalizowanej mlekiem, zaszczepiona kulturami mlekowymi. Jako jedna z niewielu nie poddawana procesowi homogenizacji. Bez dodatku Poznaj produkt
Śmietana 12% Klimeko
5.00 zł / szt.
Wyprodukowana ze śmietanki normalizowanej mlekiem, zaszczepiona kulturami mlekowymi. Jako jedna z niewielu nie poddawana procesowi homogenizacji. Bez dodatku Poznaj produkt
Śmietana 18% Klimeko
5.00 zł / szt.
Odwirowywana ze świeżego mleka krowiego, pasteryzowana. Posiada słodki i kremowy smak. Idealna do ciast, deserów, bitej śmietany, lub jako dodatek do kawy. Wartość Poznaj produkt
Śmietana 36% Klimeko
5.50 zł / szt.
Powstaje z mleka 2%, pasteryzowanego, zaszczepionego kulturami bakterii mleczarskich. Polecane przy dolegliwościach trawiennych, chorobach wrzodowych żołądka i dwunastnicy Poznaj produkt
Zsiadłe mleko KLIMEKO
6.50 zł / szt.
Technologia produkcji taka sama jak przy jogurcie 9%. Różnica wynika jedynie z niższej zawartości tłuszczu tj. 2% oraz z dodatku bakterii Bifidobacterium lactis. Podobnie Poznaj produkt
Jogurt naturalny 2% tłuszczu
Powstaje z mleka dotłuszczonego śmietanką, pasteryzowany i zaszczepiony kulturami bakterii mleczarskich, z dodatkiem bakterii L.casei. Naturalnie gęsty, ma wyjątkowo kremowy Poznaj produkt
Jogurt naturalny 9% tłuszczu
Powstaje w wyniku ukwaszenia mleka 2% przy użyciu tzw. „grzybków kefirowych”, zawierających mikroorganizmy zdolne do przeprowadzenia fermentacji mlekowej Poznaj produkt
Kefir naturalny 2%
6.50 zł / szt.
Powstaje przy produkcji masła, posiada naturalny smak: orzeźwiający, lekko kwaśny. Zawiera grudki masła. Wartość energetyczna: 136 kJ/32 kcal Tłuszcz: 1,0 g w tym kwasy Poznaj produkt
Maślanka naturalna
6.50 zł / szt.
Wytwarzane ze spasteryzowanej ukwaszonej śmietany bez dodatku soli, barwników, konserwantów i aromatów. Posiada gładką konsystencję i naturalny śmietankowy Poznaj produkt
Masło extra KLIMEKO
14.20 zł / szt.
Produkowany z sera pełnotłustego, panierowany w mieszance ziół, przypraw i soli. Dzięki przyprawom śmietankowy twarożek zamienia się w aromatyczny Poznaj produkt
Serek pikantny Klimeko
7.35 zł / szt.
Produkowany z sera pełnotłustego, panierowany w mieszance ziół, przypraw i soli. Dzięki przyprawom śmietankowy twarożek zamienia się w aromatyczny Poznaj produkt
Serek czosnkowy Klimeko
7.35 zł / szt.
Wytwarzany z mleka pasteryzowanego chudego i czystych bakterii mleczarskich. Technologia produkcji jest taka sama jak w przypadku sera półtłustego. Cała produkcja jest Poznaj produkt
Ser twarogowy chudy
8.40 zł / szt.
Wytwarzany z mleka pasteryzowanego i czystych kultur bakterii, smakiem i kształtem nawiązuje do rękodzieł naszych babć. Ręcznie wylewany w chusty serowarskie. Idealny do Poznaj produkt
Ser twarogowy półtłusty
Ser twarogowy „Tworóg” wędzony wytwarzany jest z sera twarogowego „Tworogu” półtłustego. Lekko posolony, a następnie poddany procesowi wędzenia Poznaj produkt
Ser twarogowy wędzony
8.40 zł / kg
Wytwarzany z pełnego mleka pasteryzowanego, posiada wyjątkowo gładką konsystencję, łatwo się smaruje. Idealny do kanapek i twarożku, doskonały do sporządzania serników Poznaj produkt
Ser twarogowy pełnotłusty
8.25 zł / szt.
Wytwarzany z sera pełnotłustego, panierowany w mieszance ziół, przypraw i soli. Poddany procesowi pieczenia. Posiada niepowtarzalny, wyrazisty smak. Idealny składnik Poznaj produkt
Serek pieczony
7.35 zł / szt.
Wytwarzany z sera pełnotłustego, panierowany w mieszance ziół, przypraw i soli. Poddany procesowi wędzenia w naturalnym dymie wędzarniczym. Posiada niepowtarzalny, Poznaj produkt
Serek wędzony
7.35 zł / szt.
Produkowany z sera pełnotłustego, panierowany w mieszance ziół, przypraw i soli. Dzięki przyprawom śmietankowy twarożek zamienia się w aromatyczny Poznaj produkt
Serek pikantny
7.35 zł / szt.